Charlotte Dematons, de poppenkastspeler
3 juli 2017

tekst: Elsa Ploeger | foto’s: Elsa Ploeger en Charlotte Dematons

 

De gele ballon
Afgelopen zondag was Charlotte Dematons te gast in kinderboekwinkel Kiekeboek. Deze winkel is sinds november 2016 in een nieuw, ruimer pand aan de Gierstraat 29 te vinden.
Charlotte Dematons is vooral bekend vanwege haar prachtig geïllustreerde boeken De gele ballon, Nederland en Sinterklaas. Ook heeft zij bij boeken van Paul Biegel, het sprookjesboek Grimm en Alleen op de wereld illustraties gemaakt. Dat zij ook poppenkastvoorstellingen geeft is minder bekend. 

 

 

Roodkapje
Deze voorstelling gaat over Roodkapje. Achter een doek komt een bijzonder decor tevoorschijn met twee huisjes, bomen en bloemen. Al direct weet Charlotte het jonge publiek maar zeker ook de ouders te boeien door haar humoristische vertelstijl. Ze praat met wisselend volume en laat iedereen meedoen met de toverspreuk, de liedjes en het voor het publiek bekende verhaal van Roodkapje. Gelukkig loopt het verhaal ook dit keer weer goed af. Aan het eind van de voorstelling komt Grietje (de zus van Hans) ook nog even op bezoek en blijkt dat de heks hun snoephuisje heeft versierd met koekjes. Als afsluiting mogen de kinderen deze komen proeven.

 

Groot fan
Hoewel het geen signeersessie is, neemt Charlotte na afloop toch de tijd om met het publiek te praten. Ze vindt het leuk om te horen dat ik als juf haar boeken gebruik voor lessen (bijvoorbeeld geschiedenis, aardrijkskunde of tekenlessen) en haar posters in onze klas aan de muur hang. Onze oudste zoon is groot fan van haar werk en kan urenlang in haar boeken neuzen. Ze belooft een tekening op te sturen in plaats van haar boek te signeren. Charlotte Dematons maakt niet alleen schitterende boeken, ze geeft ook boeiende poppenkastvoorstellingen en is daarnaast nog ontzettend aardig ook.

 

Meer weten over de leukste plekjes en evenementen voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar. Wil je geen kindvriendelijk evenement in en rond Haarlem meer missen? Download dan hier onze Jaarkalender of koop 'm voor €1,50 op A3-formaat bij Petit Depot in de Breestraat!