Nationale Molendag
13 mei 2017

tekst en foto's: Eva Cameron-Bakker

 

‘Zo gaat de molen, de molen, de molen. Zo gaat de molen, de mohoolen!’ Enthousiast rennen onze meiden richting de molen van de Schoterveenpolder. We zijn de eerste bezoekers vanochtend. Molenaar Joyce en haar moeder zijn nog druk bezig de vlaggetjes aan de wieken te hangen. De vlaggetjes zijn speciaal voor de Nationale Molendag. Een verwarrende naam, want eigenlijk gaat het om twee dagen, dit jaar 13 en 14 mei. Tijdens die dagen opent een groot aantal molens in Nederland zijn deuren voor het publiek. Ook in Haarlem kun je verschillende molens bezoeken. En dat is niet alleen leuk voor ouders, maar ook erg leuk voor kleine mugjes. Er is zeker ook aan jonge bezoekers gedacht. Bij de molen van de Schoterveenpolder kun je dit weekend bijvoorbeeld heerlijk pannenkoeken eten.
 


Molens bekijken met een bootje
Na ons eerste molenbezoek rijden we richting Haarlems bekendste molen, De Adriaan. Tegenover De Adriaan stappen we in een huurbootje en varen we over het Spaarne tot aan molen De Hommel. Die bekijken we alleen vanaf het water, maar op de terugweg leggen we wel aan bij molen De Eenhoorn. Dit is een houtzaagmolen waar je tijdens de Nationale Molendag kunt zien hoe de lindebomen van de Bakenessergracht worden verzaagd. Een heel spektakel. Onze mugjes luisteren aandachtig naar de meneer die ons rondleidt. Het is ook wel spannend allemaal, de steile trappetjes, de enorme bomen en planken, het zaagmechanisme en de krukas die in beweging komt en kraakt als het waait. En als je dan ook nog een molenkleurboekje en een windmolentje mee naar huis krijgt, dan stap je met een brede glimlach weer in je bootje. Met de kleurplaten uit de gratis kleurboekjes die kinderen bij de molens krijgen, kunnen kleine molenbezoekers trouwens ook meedoen aan een kleurwedstrijd. Hiermee kan jouw mugje een molenbezoek voor de hele klas winnen. Hoe leuk is dat?
 


Nationale Molendag bezoeken


Wil je ook pannenkoeken eten bij de molen van de Schoterveenpolder of met eigen ogen zien hoe bomen verzaagd worden bij De Eenhoorn? Ook op zondag 14 mei kun je nog bij verschillende molens in Haarlem terecht.
 


Openingstijden: Die verschillen per molen, dus kijk even op de website.
Kosten: geen (eventueel een donatie)
Website: molens.nl

 

Meer weten over de leukste plekjes en evenementen voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar.