Op avontuur met RUIG
20 juni 2017

Op blote voeten
Bij het Duincafé Kennemerduinen staan ze al te trappelen, de ruige peuters van 3 jaar oud. Onder leiding van RUIG-oprichter Stephan van Velzen en medewerker Nine gaan ze het bos rondom duinmeer ’t Wed verkennen. “Wie wil er op blote voeten?” vraagt Stephan aan de groep van 6 kinderen. Enthousiast trekt de helft zijn schoenen uit en daar gaan ze, achter de stoere personal trainer aan. “Marieke Zweers en ik hebben RUIG opgericht omdat we het belangrijk vinden dat kinderen vanuit een veilige basis avontuurlijk kunnen spelen in de natuur,” zegt Stephan. “Er zijn maar weinig mannelijke rolmodellen en mensen zijn er steeds meer op gericht risico’s te vermijden. Maar voor kinderen - vooral jongens - is het belangrijk dat ze zelf dingen kunnen uitproberen en daarvan leren én dat ze af en toe even kunnen uitrazen.” En uitrazen doen ze. Rennen, met stokken sjouwen, huilen als een wolf en van de duinen rollen, in dit anderhalf uur mag het allemaal. Alle trainers zijn in het bezit van een EHBO certificaat voor kinderen, hebben een opleiding in de richting van beweging, sport –en spel, en zijn in het bezit van een Verklaring van Goed Gedrag. Bij een groep van zes kinderen gaat er altijd een extra begeleider mee.

 

 

Little big clean-up
“Hee, hier ligt plastic!” roept Calle uit, wijzend op de grond. Trots gooit hij even later zijn vondst in de prullenbak. Het is duidelijk dat de kinderen die vaker meegaan, weten dat het belangrijk is om de natuur mooi te houden. Marieke en Stephan hebben de ‘Little Big clean-up’ een vast onderdeel van het programma gemaakt. Verder laten ze zich leiden door het weer (als het niet vriest, kunnen ze zo ’t Wed in plonzen), waar de kinderen zin in hebben en wat ze tegenkomen onderweg. In dit duingebied zijn dat in ieder geval veel vogels en vlinders, tijgerrupsen en als je mazzel hebt een wisent. Olivier weet wel beter: “Kom, we moeten de draken verslaan!” Hij sprint er vandoor, met zijn gele schep als wapen. Dat wij ze niet zien, wil natuurlijk nog niet zeggen dat er geen draken zíjn, toch?

 

 

Win-win
In de anderhalf uur dat de kinderen op pad zijn, kunnen ouders (en grootouders) koffie drinken in het Duincafé, of werken, boodschappen doen… zelfs een rondje hardlopen. De kinderen komen moe, lekker vies en vol spannende verhalen weer terug. Een duidelijke win-win situatie! Op dit moment zijn er op woensdagen en vrijdagen twee groepen waar je je mugjes voor kunt inschrijven, maar uitbreiding naar andere dagen komt eraan en ook partijtjes zitten in de planning. Die vinden vanaf 1 juli plaats op woensdag, vrijdag of zaterdag en zijn van 13:00 - 15:00 uur (op zaterdag eventueel andere tijden in overleg). Binnenkort gaat RUIG zelfs vakantie-activiteiten aanbieden. Het avontuur lonkt.

 

 

Dag en tijd: woensdag en vrijdag van 10:00 - 11:30 uur (3 jaar) en van 15:15 - 17:00 uur (4 t/m 8 jaar)
Locatie: Startpunt is Duincafé Kennemerduinen, Zeeweg 12, Overveen (bij routeplanners kun je beter Zeeweg 14 intoetsen) 
Leeftijd: van 3 tot en met 8 jaar
Kosten: losse kaartjes à 10 euro per keer of een 10-rittenkaart à 85 euro
Website: ruig-haarlem.nl (in de maak) maar kijk voor filmpjes en meer op de Facebookpagina @RUIGHaarlem
Aanmelden: stuur een mailtje naar info@ruig-haarlem.nl
 
Meer weten over de leukste plekjes en evenementen voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar. Wil je geen kindvriendelijk evenement in en rond Haarlem meer missen? Download dan hier onze Jaarkalender of koop 'm voor €1,50 op A3-formaat bij Petit Depot in de Breestraat!