Waterbeestjes vangen bij buitenplaats Leyduin
8 juni 2017

Tekst en foto's: Eva Cameron-Bakker
 

 

Handen in de modder
Pats! Met een zwaai belandt het schepnetje met een dikke kwak modder uit de sloot in het gras. Twee paar ogen duiken er bovenop. ‘Daar mama, daar! Die moet jij pakken. Dat is die die bijt.’ Ik kijk van de smurrie in het netje naar mijn lange, schone nagels en steek dan met een glimlach mijn handen in de modder om er een bloedzuiger uit op te vissen. Alles voor je mugje, toch? Mijn oudste dochter komt al met een loeppotje aangesneld en bestudeert uitgebreid haar vondst. Trots loopt ze met het potje naar de boswachter. Samen kijken ze op de zoekkaart. Dan mag de bloedzuiger in een van de grote bakken. Sommige kindjes staan druk te scheppen, andere hangen boven de bakken om te kijken welke waterdiertjes er allemaal al gevangen zijn. Kikkervisjes natuurlijk en bootsmannetjes. Poelslakken, bloedzuigers en allerlei soorten larven. Een trotse vader komt met een pad aanzetten. Want ook de papa’s en mama’s genieten zichtbaar van deze middag en helpen hun kleintjes maar wat graag bij hun zoektocht.
 


De boswachter vertelt
Als de bakken al aardig vol beginnen te raken, roept de boswachter iedereen bijeen. Een aantal kindjes schept nog even door, de andere kinderen gaan in een kringetje om de bakken heen zitten. Met de zoekkaart erbij kijken ze of ze alle dieren gevonden hebben. De boswachter vertelt. Over de libellelarve en de vliegensvlugge vlokreeft. Over het kikkervisje, dat een pad of een kikker wordt. Over het arme bootsmannetje dat in de bak door een van de andere waterdiertjes is gegrepen en nu dood ronddrijft. En over de haftenlarve, die als nimf in de sloot maanden of zelfs jaren kan leven, maar eenmaal uit het water in een eendagsvlieg verandert. Net als het tijd is om te stoppen, horen we bij de sloot een jongen joelen. ‘Hebbes! Hebbes! Ik heb een groene kikker.’ De boswachter stopt het beestje tussen zijn handen en zo kunnen we zelfs nog even de kikker van dichtbij bewonderen. Wat een leuke middag! Lekker buiten met een enthousiaste boswachter en blije kinderen en ouders.

 


 
Meer slootexpedities deze zomer
Wil je ook een keer met je mugje waterbeestjes zoeken met de boswachter? Hetzelfde uitje wordt deze zomer nog eens georganiseerd bij buitenplaats Leyduin. Wees er wel snel bij, want het aantal plaatsen is beperkt.
Datum en tijd: zondag 2 juli van 13.00 - 15.00 uur


Locatie: Startpunt is Gasterij Leyduin, Tweede Leyweg 7, 2114 BG in Vogelenzang. Parkeren kan op het terrein aan de Manpadslaan.
Leeftijd: geen minimumleeftijd
Kosten: Kinderen tot 12 jaar betalen €4. Volwassen begeleiders mogen gratis mee.
Website: landschapnoordholland.nl
 
Ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je deze zomer op slootexpeditie.  
Datum en tijd: woensdag 14 juni, 28 juni, 19 juli, 26 juli, 9 augustus of 30 augustus van 13.30 - 15.00 uur

Locatie: Startpunt is bezoekerscentrum de Oranjekom. 
Leeftijd: vanaf 6 jaar, onder begeleiding van een volwassene
Kosten: Kinderen betalen €5. Volwassen begeleiders mogen gratis mee en hoeven zich niet aan te melden. Maximaal 4 kinderen per aanmelding.
Website: awd.waternet.nl
 
Op beide locaties liggen de schepnetjes, de zoekkaarten en de loeppotjes klaar.

 Je kunt ook eens op de website van IVN Zuid-Kennemerland kijken. Daarop worden regelmatig slootjesexpedities in de buurt aangekondigd. 
 
Meer weten over de leukste plekjes en evenementen voor kinderen in Haarlem? Bestel het boek Mugjes met meer dan 100 locaties, tips van locals en leuke evenementen voor kinderen van 0 tot 7 jaar. Wil je geen kindvriendelijk evenement in en rond Haarlem meer missen? Download dan hier onze Jaarkalender of koop 'm voor €1,50 op A3-formaat bij Petit Depot in de Breestraat!